Douazeci de organizatii neguvernamentale cer Ministerului Educatiei introducerea in scoli a unei noi materii obligatorii: educatia sexuala. Solicitarea vine ca urmare a cazului din Segarcea, unde un tanar infectat cu HIV ar fi transmis, intentionat, virusul mai multor femei. Dupa moartea lui, doua tinere au fost depistate seropositive.

La Grupul Scolar Horia Vintila, din Segarcea, la orele de dirigentie se predau, de cateva zile, notiuni de educatie sexuala. Aici a invatat, in urma cu putini ani, tanarul purtator al virusului HIV care ar fi infectat intentionat mai multe fete din oras. Cazul sau i-a nelinistit pe parinti si pe elevi, iar profesorii au decis sa nu mai astepte indicatii de la Ministerul Educatiei.

„Ne-am strans la club si au venit niste studenti de la Facultatea de Medicina si Farmacie si ne-au vorbit despre toate bolile cu transmitere sexuala si cum sa ne protejam”, spune o tanara.

„Au incercat sa afle mai multe despre SIDA, sa incerce sa stie cum sa previna aceasta boala”, afirma Sorina Tudor, profesoara de matematica.

Cazul tanarului bonav de SIDA din Segarcea a readus in discutie lipsa orelor de educatie sexuala din scolile romanesti. 20 de organizatii neguvernamentale cer Ministerului Educatiei ca aceasta materie sa intre in categoria celor obligatorii.

Adolescentii nu afla de la parinti mai nimic despre bolile cu transmitere sexuala si despre metodele de contraceptie, sustin cei care au semnat solicitarea.

 

”Sunt asociate si cu sentimente de rusine, apropo de ce inseamna viata sexuala si cum sa abordezi cu copilul tau aceasta problema, acesta este motivul pentru care e nevoie ca scoala sa preia acest rol”, spune Irina Sorescu, presedinta executiva a Centrului Parteneriat pentru Egalitate.