Util si necesar sunt doua dintre cuvintele alese de catre participante, sa descrie cursul „Cum putem sprijini femeile care muncesc in agricultura in strainatate”, organizat online, in saptamana 1-5 februarie 2021 si sustinut de CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate.
La curs au fost prezente 37 de femei care lucreaza in special in domeniul asistentei sociale, dar si in organizatii neguvernamentale, reprezentand 22 de comunitati locale din regiunea Oltenia.
Ce teme au fost prezentate si discutate pe parcursul celor 5 zile de curs:
• Cum arata vietile femeilor care lucreaza in agricultura in strainatate
• Cat de mult cunoastem despre provocarile si nevoile femeilor care lucreaza in agricultura in strainatate
• Mecanisme ale UE pentru protectie sociala si drepturi pe piata muncii: tipuri de contracte de munca si plata, beneficii sociale, conditii de lucru, inclusiv securitate la locul de munca si protejarea lucratorilor, indemnizatii pentru copii si familie, conditii pentru lucratorii mobili
• Institutii care acorda sprijin – in Romania si in Italia
• Diferentele culturale – o provocare pentru integrarea sociala in comunitatile-gazda
• Prevenirea traficului de persoane pentru exploatare prin munca
• Cum gestionam informatiile pe Internet. Identificarea riscurilor, evaluarea situatiilor problematice
• Realizarea unui plan pentru sustinerea unor intalniri de informare in cadrul comunitatii locale pe subiectele cursului.
Dupa terminarea cursului, participantele vor sustine in comunitatile in care lucreaza, intalniri de informare cu persoane din comunitate, legate de temele cursului.
Urmatorul curs va avea loc in perioada 15-19 martie, pentru femei din Regiunea Moldova.
De ce acest curs? Aproximativ 110.000 de romani merg sa munceasca in agricultura in Italia. Peste 57% sunt femei. Multe dintre aceste femei traiesc izolate, in ferme, sunt supuse unor conditii de munca grele, nu au acces la serviciile de asistenta sociala si sunt excluse de la orice forma de participare civica.
Cursul este parte a proiectul Bright, realizat in parteneriat de organizatii din Romania, Italia si Bulgaria, care si-a propus sa creasca constientizarea femeilor cu privire la drepturile pe piata muncii si sa contribuie la cresterea incluziunii si participarii comunitare a femeilor care lucreaza in agricultura in Italia.