';
Image module
Image module

Adresa: Strada Drumetului, nr. 2A, sector 3, Bucuresti
E-mail: info@cpe.ro
Tel: 0314 273 499 / 0723 221 196
Fax: 0314 273 498

Fetele – cititoare si scriitoare

Fetele – cititoare si scriitoare

Program de promovare a culturii scrise pentru adolescentele din mediul rural

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate are placerea de a invita scolile din mediul rural din judetele Calarasi, Giurgiu, Ialomita sau Ilfov sa se inscrie in proiectul ”Fetele – cititoare si scriitoare”, proiect care isi propune sa ofere adolescentelor din mediul rural educatie culturala care sa sustina dezvoltarea lor ca public pentru cultura scrisa si dezvoltarea lor personala. In acest sens, proiectul imbina creativ literatura, scriitura personala si mecanismele psihologice si emotionale, oferind contexte de invatare si dezvoltare personala, prin intermediul unor metode si instrumente interactive si inovatoare. Aceste metode au scopul sa le ajute pe adolescente sa se cunoasca mai bine, sa descopere si sa valorizeze creatiile literare ale personalitatilor feminine din trecut si prezent, avand astfel acces la modele feminine valoroase.

De ce ne adresam adolescentelor din mediul rural?

Accesul la cultura si lectura e mult mai scazut in mediul rural, multe scoli nu au biblioteci, iar resursele limitate nu permit cumpararea de carti. Testul PISA din 2015 a concluzionat ca aproximativ 42% dintre elevii romani de 15 ani nu inteleg un text citit. Nici spatiile culturale nu sunt deschise adolescentilor din rural: resursele disponibile lor pentru a se deplasa catre institutii culturale din orase sunt inexistente, iar la nivel local nu exista optiuni. Strategia pentru cultura 2016-2022 subliniaza faptul ca concentrarea ofertei culturale in urban intretine deteriorarea infrastructurii culturale din rural, iar Barometrele de Consum Cultural din 2014 si din anii ulteriori arata legatura dintre aceasta si consumul cultural, lipsa ei din sate determinand consum scazut de cultura. In plus, adolescentele din rural au in mai mica masur? acces la modele feminine cu realizari remarcabile, inclusiv sau poate in special in ceea ce priveste domeniul cultural. Insa interesul adolescentelor din mediul rural pentru cultura scrisa exista. Numeroase solicitari in cadrul proiectului de promovare a culturii scrise „Scrie povestea ta”, finantat de AFCN si implementat de CPE in 2017 pentru adolescentele din Bucuresti au venit de la adolescente din mediul rural, din toata tara si in special din
judetele propuse in cadrul prezentului proiect (Ilfov, Giurgiu, Ialomita, Calarasi), existand si multiple solicitari din acelasi sat.

Ce ne propunem?
– Realizarea unui program de promovare a culturii scrise si a scriiturii personale, dezvoltat pentru adolescentele din mediul rural – “Fetele – cititoare si scriitoare”
– Implicarea îi proiect a 8 scoli din 8 comunitati rurale din 4 judete (Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita)
– Participarea la atelierele organizate in cadrul programului a 120 de adolescente cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani (cate 15 adolescente din fiecare scoal? selectata)
– Organizarea a 8 ateliere de doua zile in cadrul programului “Fetele – cititoare si scriitoare” (cate 1 atelier in fiecare scoala)
– Organizarea la Bucuresti a Festivalului “Fetele – cititoare si scriitoare”, cu participarea celor 120 de adolescente implicate in proiect (Festivalul presupune inclusiv intalniri cu scriitoare contemporane, mici ateliere de scris etc.)
– Invitarea a 24 de profesori (in special profesori de limba si literatura romana din scolile participante in proiect) la Festivalul “Fetele – cititoare si scriitoare” la Bucuresti.

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.

Comments
Share
Silvia Burcea