';
Image module
Image module

Adresa: Strada Drumetului, nr. 2A, sector 3, Bucuresti
E-mail: info@cpe.ro
Tel: 0314 273 499 / 0723 221 196
Fax: 0314 273 498

Impreuna pentru siguranta femeilor si pe timpul pandemiei!

Impreuna pentru siguranta femeilor si pe timpul pandemiei!

Va invitam duminica, 25 octombrie, incepand cu ora 15:00, sa va alaturati online la o actiune publica de sensibilizare si de protest impotriva violentei asupra femeilor.

Vom transmite in direct pe paginile de Facebook Centrul FILIA si Feminism Romania, din Piata Universitatii – parcul Coltea, acolo unde un grup de activiste pentru drepturile femeilor se vor reuni pentru a transmite mesaje impotriva violentei si pentru siguranta fetelor si femeilor indiferent de etnie, rasa, identitate de gen.
Se vor alatura, online, colege din diverse puncte din tara – de la Asociatia SPICC din Timisoara, Institutul Est European de Sanatate a Reproducerii din Targu Mures, A.L.E.G Sibiu si Artemis de la Cluj.

Organizatoare: Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor (Reteaua VIF).

Anul acesta, Marsul “Impreuna pentru siguranta femeilor!” organizat in Bucuresti de Reteaua VIF ar fi ajuns la a 6-a editie. Desi ne impiedica sa fim impreuna fizic, contextul COVID ne arata cata nevoie este sa ramanem unite impotriva violentei si sa transmitem un mesaj ferm de constientizare si de condamnare a violentei de gen.

Pandemia amplifica si agraveaza cazurile de violenta impotriva fetelor si femeilor. Lipsa serviciilor specializate si slaba organizare a institutiilor statului este resimtita cu atat mai acut in perioada de criza pe care o traversam.

Ne dorim respect, siguranta si tratament nediscriminatoriu pentru fete si femei pe timpul pandemiei, tinand cont ca actuala criza sanitara acutizeaza problemele deja existente si provoaca altele noi.
Izolarea la domiciliu le-a fortat pe unele femei sa locuiasca in permanenta in aceeasi casa cu agresorul.

Pandemia a intensificat violentele verbale, psihice, fizice si sexuale. Ne-a aratat, din nou, cum autoritatile centrale si locale ignora inegalitatile cu care se confrunta fetele si femeile: sexismul, rasismul, clasismul si transfobia.

Anxietate, nesiguranta, frustrare – sunt emotii pe care multe persoane le-au resimtit de la inceputul pandemiei. Riscul de a pierde locul de munca, telemunca, reducerea veniturilor, dificultatile economice, mobilitatea redusa in spatiul european pentru un loc de munca din pricina COVID, ura fata de grupuri etnice si/sau vulnerabile au exacerbat problemele deja existente. Pandemia de COVID-19 a provocat probleme de sanatate mentala si schimbari ale stilului de viata. A crescut stresul in legatura cu mersul la scoala al copiilor si fata de sanatatea varstnicilor. A facut si mai grea povara muncilor domestice, emotionale si de grija, care apasau oricum disproportionat pe umerii femeilor. A intensificat violenta impotriva femeilor, rasismul impotriva persoanelor rome si ura fata de persoane sarace. A ingreunat accesul la intrerupere de sarcina in spitalele de stat, cu consecinte dramatice pentru sanatatea reproductiva a femeilor.

Datele disponibile pentru anul 2020 arata gravitatea problemei:
Apelurile la linia telefonica gratuita destinata victimelor violentei domestice s-au dublat pe perioada starii de urgenta.
4.856 de ordine de protectie provizorii au fost emise de politisti in primele 7 luni ale anului 2020, in medie 694 cazuri/luna
30% dintre ordinele de protectie sunt incalcate anual
96% dintre autorii faptelor de violenta in familie sunt barbati
Atunci cand fetele si femeile isi fac curaj si reclama violenta la politie, ajutorul nu vine intotdeauna. Sau intarzie – lucru care poate fi fatal.

In februarie 2020, o femeie din Ilfov a fost omorata cu un cutit de sotul ei, impotriva caruia avea ordin de protectie, obtinut cu o luna si jumatate inainte de crima.

In Viseu de Sus, Maramures, o fata de 18 ani a fost omorata de barbatul cu care a avut o relatie de la 13 ani si doi copii. Criminalul era cu 6 ani mai mare decat ea. Bianca Ticala depusese anterior o plangere penala impotriva barbatului, ceea ce nu a ajutat-o sa fie protejata de politie.

In Mehedinti, o fata de 17 ani a fost arsa pe 90% din suprafata corpului de un barbat impotriva caruia inaintase plangere pentru viol si agresiune sexuala. Barbatul era recent eliberat din inchisoare, dupa ce ucisese 5 persoane.

In toate aceste cazuri si multe altele, autoritatile au esuat lamentabil in a proteja femeile.

Dar impreuna rezistam si ripostam!
Violenta nu este scuzabila! Nicio fata, nicio /femeie nu “merita” sa fie batuta sau violata, hartuita sau jignita.

Haideti sa fim impreuna in aceasta lupta!

  1. Alaturati-va evenimentului online pentru a transmite alaturi de noi mesajul: TOLERANTA ZERO fata de orice act de violenta impotriva fetelor si femeilor. Incurajati si alte persoane sa ni se alature.
  2. Transmiteti un mesaj video, foto sau scris, prin care sa va aratati solidaritatea. Va rugam sa postati mesajul cu hashtag #stopVIF, #nuestisingura sau #credetine pe pagina proprie sau pe pagina event-ului.
  3. Donati pentru a sprijini activitatile Retelei VIF: http://violentaimpotrivafemeilor.ro/fundraising/

CE CEREM?

  1. Adaptarea serviciilor de asistenta si consiliere a femeilor la dificultatile si riscurile cauzate de pandemie;
  2. Finantarea de la bugetele locale a serviciilor sociale, publice si ne-guvernamentale, necesare supravietuitoarelor violentei si comunitatilor;
  3. Finantarea prioritara a adaposturilor de urgenta;
  4. Adoptarea legislatiei privind implementarea unui sistem de supraveghere a agresorilor folosind bratari electronice.
  5. Introducerea obligativitatii probei ADN in acheta cazurilor de viol/violenta sexuala.
  6. Identificarea si tratarea cu prioritate a cazurilor de acte sexuale cu minore;
  7. Colaborarea cu cadrele medicale acolo unde exista suspiciuni privind cazurile/situatiile in care mame adolescente (sub 16 ani) au ramas insarcinate.
  8. Sesizarea din oficiu institutiilor responsabile ale statului si cercetarea cu celeritate de fiecare data atunci cand afla ca exista cazuri de acte sexuale cu minore.
  9. Formarea continua a personalului din IGPR, IML, servicii de sanatate, servicii sociale si a magistratilor care lucreaza cu cazuri de femei victime sau supravietuitoare ale violentei domestice si sexuale. Includerea in toate tipurile de formare a informatiilor despre etnie/rasa/statut social/orientare sexuala.
  10. Echipe mixte femeie-barbat de agenti de politie care sa instrumenteze cazurile de violenta sexuala si violenta domestica;
  11. Elaborarea de proceduri de interventie a autoritatilor acolo unde exista suspiciunea unor practici asociate casatoriilor fortate intre minori sau intre minora si adult.
  12. Programe de educatie, consiliere si terapie pentru agresori in fiecare judet;
  13. Centre specializate pentru cazurile de violenta sexuala, cu personal specializat care sa actioneze in interesul victimelor, prin consiliere psihologica si consiliere legala. Acolo unde este cazul solicitam facilitatori pentru limba romani.
  14. Alocarea unui numar mai mare de psihologi si psihiatri in penitenciare pentru expertizarea detinutilor care sunt eliberati conditionat.
  15. Imbunatatirea serviciului de probatiune pentru monitorizarea detinutilor condamnati pentru fapte de violenta sexuala, dupa punerea lor in libertate, concomitent cu alocarea de fonduri pentru programe de integrare sociala a detinutilor pusi in libertate.
  16. Colaborare intre institutii ori de cate ori este tratat un caz de agresiune in familie, viol, hartuire sexuala, exploatare sexuala. Politia, Justitia si sistemul medical trebuie sa fie institutii de suport real pentru victime.
  17. Asigurarea accesului public la servicii de intrerupere de sarcina si de sanatate reproductiva. Obligativitatea institutiilor medicale de stat de a presta aceste servicii de o forma gratuita si accesibila tuturor femeilor din fiecare judet.
  18. Alocarea de finantari pentru programe de educatie a tinerilor si pentru campanii publice de constientizare;
  19. Tratarea de catre politie a violentei asupra femeilor rome, persoane din grupuri LGBTQIA+ si alte grupuri minoritare ca violenta intersectionala care are la baza cel putin doua criterii.
  20. Introducerea de urgenta a orelor de educatie sexuala, accesibile in mod egal elevilor.
  21. Aplicarea unor mijloace legale pentru stoparea difuzarii de emisiuni care degradeaza femeile, promoveaza o cultura a violentei si transforma violenta in divertisment.
https://violentaimpotrivafemeilor.ro/impreuna-pentru-siguranta-femeilor-si-pe-timpul-pandemiei/
Comments
Share
Silvia Burcea

Leave a reply