';
Image module
Image module

Adresa: Strada Drumetului, nr. 2A, sector 3, Bucuresti
E-mail: info@cpe.ro
Tel: 0314 273 499 / 0723 221 196
Fax: 0314 273 498

Toti suntem cetateni egali: RESPECT pentru toti!

Toti suntem cetateni egali: RESPECT pentru toti!

Un numar de 100 de organizatii neguvernamentale, miscari civice si cetateni s-au constituit din proprie initiativa intr-o platforma civica intitulata « RESPECT. Platforma pentru Drepturi si Libertati », pentru a opri modificarea Constitutiei intr-un mod care restrange drepturile si libertatile fundamentale, prin redefinirea familiei.

Platforma a inceput sa se coaguleze in luna mai 2017, prin redactarea manifestului care ii prezinta viziunea pornind de la principiul: «Toti suntem cetateni egali: RESPECT pentru toti! Drepturile omului si libertatile fundamentale nu se voteaza».

Semnatarii manifestului fac apel catre miscarile civice, organizatiile si cetatenii romani sa ia atitudine si sa se mobilizeze in jurul acestui principiu esential pentru o democratie ti sa arate « solidarizare civica pentru a sustine valorile democratice, universalitatea drepturilor omului si destinul european al Romaniei in fata atacului urii, al discriminarii si al agresivitatii».

Platforma « RESPECT » solicita clasei politice si institutiilor competente sa opreasca organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei, pentru a preveni riscul alunecarii nedemocratice si al divizarii societatii romanesti. Acest risc provine din restrangerea definitiei familiei prin Constitutie – cu incalcarea drepturilor si a libertatilor cetatenesti – si din promovarea unei agende nedemocratice de catre initiatorii amendarii actului fundamental.

«Prima provocare si cea mai importanta este de a ne uni si de a da glas revoltei noastre pentru a convinge Parlamentul, Presedintia si institutiile tarii sa opreasca acest referendum care reprezinta o noua mineriada la adresa democratiei romanesti. Politicieni, opriti distrugerea democratiei romanesti si aratati-ne respect: Constitutia este pentru toti!», arata manifestul.

Platforma « RESPECT » exprima sustinerea pentru familie si precizeaza ca « cele mai mari amenintari la adresa acesteia sunt: saracia si coruptia; distrugerea statului de drept; inegalitatile; lipsa de unitate, solidaritate, respect si incredere reciproca; violenta in familie; accesul limitat la locuire si servicii medicale adecvate; mortalitatea materna si infantila ridicata; absenta accesului egal la educatie de calitate, inclusiv insuficienta creselor si a gradinitelor; lipsa locurilor de munca».

Semnatarii isi afirma sprijinul pentru «libertatea religioasa si de constiinta» si isi exprima convingerea ca « acestea se pot manifesta pe deplin doar daca sunt respectate intru totul drepturile omului ».

Membrii si sustinatorii « RESPECT. Platforma pentru Drepturi si Libertati » isi propun sa actioneze impreuna, dincolo de oprirea referendumului pentru modificarea Constitutiei, pentru a sprijini:
• egalitatea in drepturi si libertati intre toti cetatenii, fara discriminare;
• respectul pentru libertatea si demnitatea umane;
• dreptul fiecarei persoane la viata privata si de familie;
• solidaritatea intre toti cetatenii, valoare fundamentala a societatii noastre;
• dreptul femeilor de a decide liber asupra propriului corp si de a se implini prin educatie, profesie si prin propriile alegeri legate de viata de familie;
• accesul femeilor si al barbatilor la drepturi sexuale si reproductive;
• dreptul copiilor si tinerilor de a beneficia de o educatie umanist-rationala, accesibila tuturor;
• dreptul la sanatate al copiilor si tinerilor;
• apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana, cu toate drepturile si indatoririle ce decurg din aceasta si cu asumarea valorilor ce stau la baza UE.

La baza Platformei se afla un Grup de Initiativa format din organizatiile Asociatia Pro Democratia, APADOR-CH, Asociatia ActiveWatch, Asociatia ACCEPT, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Centrul FILIA, Centrul pentru Inovare Publica, Centrul pentru Jurnalism Independent, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Initiativa Romania, Platforma Demos, precum si Oana Marinescu, in calitate de cetatean. Pana pe data de 6 iunie, la ora 22.00, au aderat la platforma 87 de organizatii, grupuri civice si cetateni, ca membri si sustinatori ai platformei, pe langa Grupul de Initiativa. Asociatia Pro Democratia asigura secretariatul Platformei, iar FDSC centralizeaza strangerea semnaturilor.

Platforma « RESPECT » nu are personalitate juridica si nu reprezint? pozitiile sau agendele individuale ale membrilor sai, ci doar obiectivul pentru care a fost creata, asa cum este formulat in documentul de viziune.

Informatii suplimentare:

1. Semnaturile din partea cetatenilor si a organizatiilor pot fi transmise deocamdata pe adresa semneaza@platformarespect.ro. Orice modificare a procedurii de strangere de semnaturi va fi f?cuta publica imediat ce va fi decisa.
2. Platforma « RESPECT » are site-ul in curs de constructie, dar manifestul este publicat integral, impreuna cu lista de semnaturi, pe adresa www.platformarespect.ro.
3. Contact pentru presa: Nona Beicu (Nona.Beicu@omavision.ro; 0759 035 041)

Comments
Share
Silvia Burcea

Leave a reply