';
Image module
Image module

Adresa: Strada Drumetului, nr. 2A, sector 3, Bucuresti
E-mail: info@cpe.ro
Tel: 0314 273 499 / 0723 221 196
Fax: 0314 273 498

Si noi avem dreptul la munca!

Si noi avem dreptul la munca!

De acest proiect?
Pentru ca persoanele din grupurile vulnerabile, cum sunt persoanele de etnie roma, persoanele cu dizabilitati, intampina dificultati in integrarea socio-profesionala. Proiectul si-a propus sa spijine integrarea acestor persoane si sa contribuie la eliminarea barierelor cu care se confrunta in incercarea lor de a obtine un loc de munca si de a se integra in societate.

Rezultate

Am contribuit la realizarea unei cercetri calitative bazata pe interviuri cu specialisti in domeniul social si focus-grupuri cu persoane de etnie roma si persoane cu dizabilitati, care si-a propus sa identifice masurile de interventie pentru integrarea grupurilor vulnerabile pe piata muncii, bune practici existente in domeniu, perceptia specialistilor care lucreaza in proiecte de integrare pe piata muncii, cu privire la persoanele cu dizabilitati si persoanele de etnie roma etc., precum si identificarea perceptiilor persoanelor din grupurile vulnerabile asupra conditiei si statutului lor social si economic si identificarea celor mai importante probleme cu care se confrunta si a principalelor nevoi din perspectiva facilitarii integrarii pe piata muncii.

Am organizat grupuri de discutii de o zi pe tema identificarii metodelor de combatere a excluziunii sociale a grupurilor vulnerabile, in special persoane de etnie roma si persoane cu dizabilitati, la care au participat peste 80 de specialisti din institutii publice (asistenti sociali, profesori) si ONG-uri.

Am organizat workshop-uri interactive de 3 zile pe teme legate de evitarea stereotipurilor si a prejudecatilor si eficientizarea lucrului cu persoane aflate in situatii de vulnerabilitate si identificarea metodelor adecvate de incluziune socio-profesionala in functie de nevoile persoanelor vulnerabile. La aceste workshop-uri au participat peste 118 persoane, asistenti sociali, psihologi, profesori, lucratori in organizatii neguvernamentale.

Am realizat sesiuni individuale si de grup de consiliere profesionala si ateliere de dezvoltare personala cu persoane apartinand grupurilor vulnerabile.

Am desfasurat o campanie in scoli si licee din Bucuresti si alte localitati care a avut ca obiective sensibilizarea elevilor din clasele gimnaziale cu privire la aspecte precum marginalizarea grupurilor vulnerabile si acceptarea diferentelor, dar si promovarea unor modele pozitive care pot creste increderea in sine a copiilor si ii pot orienta cu privire la decizii legate de viitor din perspectiva educationala si profesionala.

O prim? etapa a campaniei a presupus implicarea a 232 de eleve si elevi in ateliere tematice (despre violenta si bullying, deprinderea unor modalitati de raspuns la influente si modele negative, respectarea granitelor, cresterea increderii si a respectului de sine, asertivitate/dezvoltarea capacitatii de a spune nuintelegerea si acceptarea diferentelor, evitarea marginalizarii, prezentarea unor modele pozitive – persoane resursa in diferite profesii si persoane publice), precum si in evenimente de tip teambuilding de o zi.

O a doua etapa a campaniei a implicat participarea a 474 de copii din diferite scoli la 2 spectacole de teatru educational (Copii rai si Stop bullying) care au fost urmate de discutii si activitati interactive cu copiii si profesorii prezenti. Cele doua piese de teatru au vorbit într-un limbaj accesibil despre violenta din vietile copiilor, dar si despre multitudinea responsabilitatilor si presiunilor cu care acestia se confrunta in relatiile cu parintii, profesorii, colegii si fratii lor. Contextul spectacolelor a permis crearea unui cadru de discutie despre problemele copiilor, care de obicei sunt ignorate sau bagatelizate. Un aspect important al procesarii a fost jocul de rol, in care copiii au fost rugati sa reconstruiasca anumite scene din spectacole intr-un mod care sa previna violenta.

Am desfasurat o campanie adresata angajatorilor cu tema „Diversitatea la locul de munca”, care si-a propus sa contribuie la imbunatatirea perceptiei sociale in randul angajatilor si angajatorilor in ceea ce priveste grupurile vulnerabile. In cadrul campaniei am organizat seminarii cu diversi angajatori, manageri de resurse umane din diferite orase, care au avut ca obiective deconstructia prejudecatilor legate de persoanele de etnie roma si persoanele cu dizabilitati si constientizarea participantilor cu privire la beneficiile diversitatii la locul de munca.

Pagina proiectului: www.cursuricariera.ro
Parteneri: Forum Group, Asociatia EDUTECO si Agentia de Consultanta si Afaceri Romana
Proiect derulat in perioada: aprilie 2014 – octombrie 2015
Proiectul a fost cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013

Comments
Share
Silvia Burcea